< p>

3-praktische-tips-op-Check-Je-Wachtwoorden-Dag

3 praktische tips op ‘Check Je Wachtwoorden Dag’

3 praktische tips op ‘Check Je Wachtwoorden Dag’

Geschreven door Roy

Voor belangrijke onderwerpen zijn er speciale dagen. Zo ook voor wachtwoorden. Vandaag is het ‘Check Je Wachtwoorden Dag’. Niet dat ik bij iedere nationale dag stilsta, maar bij deze dag wel. In deze tijd kan iedereen te maken krijgen met ‘hacks and breaches’. Online inloggegevens spelen een steeds grotere rol. Daarom geef ik vandaag 3 praktische tips hoe je veilig om kunt gaan met inloggegevens.

#1 Check jouw wachtwoordsterkte

Zorg dat je wachtwoord niet te makkelijk en te kort is. De website van Veilig internetten geeft aan dat je altijd een wachtwoord van minimaal 12 karakters moet maken. Hoe langer, hoe beter. Mijn advies is om altijd een wachtwoord te kiezen dat je goed kunt onthouden. Denk bijvoorbeeld aan ‘dewolfbliesde7biggenomver!’ of ‘#ikloopmet7mijlslaarzen’. Dit is makkelijker te onthouden dan ‘Gjp#93BvNM’ en veiliger dan ‘Henk1968’. Benieuwd hoe sterk jouw wachtwoorden zijn? Doe de test.

#2 Gebruik 2FA authenticatie

Het is verstandig om voor ieder account een ander wachtwoord aan te maken. Verander deze om het jaar. Je kunt ook een 2FA oftewel dubbele authenticatie beveiligen instellen. Dit kan op verschillende manieren. Ik heb zelf goed ervaringen met:

  • Google Authenticator (op je smartphone): door middel van een QR scan je de QR-code die is weergegeven in het account dat je toe wil voegen. Deze wordt in de app gezet en om de halve minuut verschijnt er onder de accountsnaam een nieuwe code die je invult bij het inloggen.
  • Microsoft Authenticator: werkt op dezelfde wijze als de Google Authenticator.
  • SMS: bij deze optie ontvang je bij het inloggen een sms met een code. Deze code is bij elke toegang anders en deze vul je in om toegang te krijgen.
  • E-mail: dit werkt hetzelfde als de SMS optie.

#3 Gebruik een passwordmanager

Passwordmanagers vergroten de veiligheid. Ik heb zelf goede ervaringen met Keeper Security. De voordelen van Keeper Security:

  • Je hoeft maar 1 wachtwoord te onthouden
  • Je sterkte van jouw inloggegevens worden gecheckt
  • Met de extensie in je browser worden de inloggegevens van diverse accounts automatisch ingevuld

Heb je vragen of opmerkingen? Je kan ze altijd aan mij stellen. En denk eraan: #bettersafethansorry

Roy

Geïnspireerd geraakt?

jouw website
2022 proof?