Door Roy
Als je mijn vorige blogs hebt gelezen heb je een idee wat digitale toegankelijkheid inhoudt. Waar wij rekening mee houden bij het ontwerpen van een website en hoe we ervoor zorgen dat het in code ook strak gestructureerd staat.
Om er 100% zeker van te zijn dat de toegankelijkheid helemaal kloppend is, zul je dit toch moeten testen en checken. In deze blog neem ik je mee langs de verschillende manieren en tools om de 100% toegankelijkheid te behalen. Dus houd je muis vast (of je toetsenbord, of je screenreader), want hier gaan we…!
Je kunt de toegankelijkheid op 3 manieren testen: handmatig, met een tool en automatisch.
Bij handmatig testen gebruik je vooral je ogen met ondersteuning van kleine browserextenties.
Op het oog kun je redelijk goed inschatten of de hiërarchie en contrast van de pagina er goed uitziet, maar 100% vertrouwen op nattevingerwerk is niet altijd handig. Check daarom de hiërarchie, de opbouw van de pagina, bijvoorbeeld met Headingsmap en het contrast met WCAG contrast checker.
Daarnaast is het goed om de website te testen met het toetsenbord en toegankelijkheidsfuncties op je pc en/of device. Windows en MacOs hebben beiden standaard ondersteunende software voor toegankelijkheid zoals bijvoorbeeld screenreader en voice-overs. In combinatie met alleen het toetsenbord door de website navigeren heb je snel inzichtelijk of de toegankelijkheid goed is ingesteld of niet.
Naast handmatige tests is het goed om je website te scannen met een tool zoals Axe Devtool van Deque. Met een simpele klik op de knop, wijst Axe je op de verborgen valkuilen binnen je code zoals:
Met de gratis versie kun je een basis scan per pagina maken. Met een abonnement kun je nog meer testen, bijvoorbeeld modellen, dialogen, interactieve elementen en formulieren.
Een andere handige tool is Wave. Wanneer je Wave aanzet krijg je gelijk overzichtelijk, door middel van iconen, wat er aan toegankelijke elementen in een pagina zit en of deze correct zijn.
De laatste methode is vooral handig om de toegankelijkheid van een website te monitoren. Je hebt met bloed, zweet en een glimlach de toegankelijkheid helemaal strak staan. Maar dan bedenk je dat een website een levend document is waarin content ververst, aangepast en aangevuld wordt. Daarbij heb je ook te maken met updates van code, plugin en CMS versies.
Dit alles kan effect hebben op de toegankelijkheid. Omdat constant te checken en aan te passen wordt dan tijdrovend. Hiervoor is de geautomatiseerde check een uitkomst. Het geautomatiseerde deel kun je bijvoorbeeld via AccessiBe platform instellen. Je krijgt er een widget met extra functionaliteiten bij en de website wordt gemonitord. Kleine probleempjes worden via AI opgelost en voor de iets uitdagende issues krijg je indicatie hoe deze op te lossen.
Wil je alvast checken hoe het met je website ervoor staat? Doe de gratis toegankelijkheid audit op onze website. Na het invullen van een aantal gegevens krijg je een overzichtelijk rapport met aandachtspunten om de digitale toegankelijkheid op jouw website te verbeteren. En natuurlijk help ik je graag als je er niet uitkomt. Bel 0548 654 954 en vraag naar Roy.
Eindconclusie? Door handmatige tests, tools en geautomatiseerde systemen te combineren, wordt de website een warm welkom voor iedereen. Afhankelijk van jouw organisatie en budget bepaal je wat voor jouw website het beste of nodig is.